onsdag 28 april 2010

Black Dynamite (2009)

Den här filmen är så fruktansvärt underhållande att jag tror jag måste se om den. Jag vet inte ens var jag ska börja. Det enda jag vet är att jag inte tänker skriva någon lång text. Det är bättre att alla som möjligtvis kan tänka sig läsa den här bloggen går och ser den här filmen. Genast.

Okej. Alla kanske inte gillar den. Man kanske måste vara lite filmnördig om man ska gilla den. Eller bara gilla töntiga B-aktiga actionfilmer. Jag vet inte…

Black Dynamite handlar om Black Dynamite. En före detta CIA-agent som dras in i leken igen när hans bror dödas av skumma typer. Men handlingen i den här filmen är helt oviktig. Den är så fruktansvärt fånig, ologisk och “random” att man inte riktigt klarar av att bry sig. Det viktiga i filmen är ju karaktären Black Dynamite (mästerligt spelad av Michael Jai White), och de… situationer som uppstår kring denna.

Alla möjliga sorters skämt haglar hela tiden, och alla scener (utan undantag, på riktigt) fick mig att fnissa till. På riktigt. Herregud. Jag vet att ingen läser den här bloggen, men se filmen för guds skull.

John Ajvide Lindqvist – Lilla stjärna (2010)

IMG_3957-1 Det här är John Ajvide Lindqvists senaste roman. Det är också hans bästa roman hittills. Det sa jag visserligen om Hanteringen av odöda och Människohamn också. Jag menade det då och jag menar det nu. Han blir bara bättre och bättre. Fyfan.

Jag tänker inte bry mig om att berätta vad den handlar om. Istället rekommenderar jag bara att alla läsare av den här bloggen (ni är få, men ni finns) att läsa boken. Okej.

Lilla stjärna innehåller lite mer splatter och lite mer blod än hans tidigare böcker. Men jag gillar ju sånt. Men det var inte det som fick mig att älska skiten. Det var snarare det att jag kunde relatera till den på fler sätt än vad jag kunnat göra med hans tidigare böcker. Och ja…

Jag kanske inte kommer älska den lika mycket om några veckor, men ändå. En riktigt bra bok var det och jag älskade varje sekund. På riktigt.

Jag orkar inte skriva något sammanhängande eller intressant. Jag nöjer mig med att konstatera att John Ajvide Lindqvist med stor sannolikhet är min favorit av alla de nu levande författare jag har läst. Någonsin. Tjo.

tisdag 27 april 2010

YEAH!

Ny skrivmaskinssaga väntar även imorgon! YEAH!

Idag har det varit mycket skolarbete, för en gångs skull. Jag är så jävla glad att jag är estet. För alla vet ju att esteter mest slappar hela tiden. Höhö.

Gonatt.

måndag 26 april 2010

Dagens.

IMG_3976-1

Idag älskar jag WriteMonkey och That's All.

Med WriteMonkey är det nästan lika skoj att skriva på datorn som på skrivmaskin. Ny skrivmaskinssaga (WriteMonkey-saga? Nä…) kommer imorgon.

Och That’s All är en fet låt.

In Full Regalia

IMG_3960-1

Hell yeah. Idag kom the Arks nya album neddimpandes i brevlådan. Så idag är jag glad. Fast kanske inte jättemycket glad. Lite lagom glad sådär.

Annars har det varit en tröttsam måndag. Jag är hungrig som aldrig förr just nu då jag inte orkat äta något. Jag ska äta något.

Så att jag inte dör.

Lilla stjärna är riktigt bra. Snart slut också, känns det som.

söndag 25 april 2010

Ny bok

IMG_3957-1

John Ajvide Lindqvists senaste bok Lilla stjärna trillade ner i brevlådan för några dagar sen. Jag har inte ens bläddrat i den eftersom jag har varit fullt upptagen med den halvtrista boken Historikern. Men nu så…

En sak som slog mig när jag öppnade paketet för nån dag sen var att boken var så stor och tung. Jag föredrar pocket-böcker. Men vill man läsa böcker så fort de kommer ut så har man inte inte så många val. Tyvärr.

Elizabeth Kostova – Historikern (2005)

Jaha… Ja. Det här var väl inte den bästa boken jag har läst på sistone. Eller ja… Den verkade helt enkelt mer spännande när jag läste om den snarare än när jag läste… den. Själva boken. Alltså. ÄH!

Vlad_Tepes_001Historikern handlar liksom Dracula om Dracula. Men medan Bram Stoker inte lånade mycket mer än namnet Dracula från den verklige historiske personen Vlad III Dracula, så har Kostova snarare tagit den verklige Vlad och gjort honom till en vampyr. Som fortfarande lever idag (500 år efter sin “död”).

Och det är i stort sett det boken går ut på. Boken består av tre historier som det hela tiden växlas mellan utan att jag blir knäpp i skallen, vilket är positivt. Men det är aldrig spännande. Eller, jo, det är spännande men boken är så fruktansvärt lång så när man äntligen får reda på det där… som man tyckte var spännande så har man redan glömt bort vad det var som var så spännande.

Nä. Den var lite lustig och väldigt seg. Absolut intressant och underhållande (ibland) men mest lustig och väldigt seg. Tyvärr. Orkar inte berätta vad den handlar om. Men det har en del med osmanska rikets historia att göra.

(Det är jättetråkigt att skriva om en bok som inte var så intressant att läsa. Dessutom har jag annat att göra. Och bilden föreställer Dracula, den historiske personen snarare än Stokers vampyr.)

Bram Stoker – Dracula (1897)

dracula_movie Dracula är ju en verklig fullblodsklassiker som fortfarande hittar nya läsare så här 113 år efter att utgavs för första gången. Varför? För att det är en bra bok såklart. Och för att den handlar om Dracula och mer eller mindre lade grunden för den moderna vampyren. Men mest för att det är en bra bok, tror jag.

Jag vet att när jag läste Dracula för första gången så störde jag mig till en början en aning på att den inte är skriven ur ett “normalt” första persons eller tredje persons perspektiv. Det är istället en blandning av dagboksanteckningar, brev och rent allmänna anteckningar som personerna i boken gör. Man kan väl tänka sig att detta beror på att Bram Stoker ville ge den smått fantastiska historien en lite mera “realistisk” framtoning.

Trots att texten hela tiden hoppar mellan olika berättare och lika synvinklar så måste man liksom inte hålla reda på vem det är som skriver; det är bara att luta sig tillbaka och läsa. Jag har läst flera brevromaner med alldeles för många korrespondenter som skickar brev hit och dit och det kan vara riktigt frustrerande. Inget sånt i Dracula. Lättläst, spännande men och förvånansvärt få klyschor.

Eller ja, boken är ju fylld av klyschor. Dracula kan bara bekämpas med en påle (eller silverkula) i hjärtat, men vitlök och krucifix kan skydda dig. Men eftersom boken heter Dracula och kan sägas vara källan till de flesta av dessa klyschor så bryr jag mig inte. Det är faktiskt en av de minst vampyr-präglade vampyrromaner jag har läst. Den har ju inte direkt påverkats av en mångårig vampyrkultur, utan Bram Stoker har ju själv konstruerat en mytologi utifrån sina egna efterforskningar bland riktiga vampyrlegender. Yeah.

Jag har ju läst Dracula förut, men det var oerhört länge sen och jag insåg att jag kom ihåg väldigt lite från senaste (och enda) gången jag läste den. Därför tänkte jag nu mest för min egen skull ta upp några få saker som jag reagerade en aning på. En aning, men inte alltför mycket.

I boken beskrivs Dracula som en lång herre med en rejäl mustasch och vid tinningarna men endast där. Hans ögonbryn går ihop ovanför näsan. Hans långa vita tänder sticker ut en aning och hans öron är bleka och spetsiga. Dessutom har han hår i handflatorna. Kort sagt, mycket mera “monster” än vad de flesta kanske tänker sig. Filmerna har genom åren snarare koncentrerat sig på Draculas förföriska egenskaper snarare än de faktiskt beskrivningarna av hans utseende. Ja, typ.

Sen var det ju det här med kvinnosynen… Boken igenom talas det om hur de starka och intelligenta männen måste beskydda de svaga och hjälplösa kvinnorna. Det här märks både i personernas beteende och finns dessutom utskrivet i klartext. Men. Det är påpekas samtidigt att Mina (som är en kvinna som måste beskyddas) är en intelligent och självständig kvinna som vid fler än ett tillfälle kommer med den där avgörande kommentaren som ändrar hela händelseförloppet.

Utifrån detta kan jag inte säga något om ett generellt sätt att tolka kvinnornas roll i boken utan nöjer mig med att konstatera att det absolut är något man skulle kunna analysera och undersöka väldigt mycket djupare än vad jag nyss gjorde. Yeah.

Den tredje “stora” grejen jag funderade på har att göra med det faktum att jag nyligen också läst Twilight-serien som ju handlar om kärlek mellan en vampyr och en vanlig dödlig människa.

I boken blir Jonathan Harkers hustru Mina Harker (samma Mina som ovan) biten av en vampyr (Dracula själv, faktiskt) och hamnar därmed i riskzonen för att bli en vampyr själv (även om hon förstås måste bli biten tre gånger för att det ska hända). Det är ju självklart fruktansvärt för alla inblandade, inte minst för Jonathan. Vampyrer är ju absolut inga trevliga varelser och att bli en sådan är ju oändligt mycket värre än något annat, till och med döden.

Därför blir jag förvånad när Jonathan i boken säger sig vara redo att bli en vampyr han också, för att Mina ska slippa gå in i “det där okända och förfärliga landet ensam”. Värt att nämna är att han senare i boken svär att köra pålen i hjärtat på henne om hon skulle bli en vampyr, utan att verka minnas det där om att han också skulle vilja bli en vampyr. Det finns inget annat i hela boken som tyder på att någon frivilligt skulle utsätta sig för att bli vampyr.

Ett litet stycke där det talas om den “heligaste kärleken” är allt vi får. Sen verkar det som om både Jonathan och Bram Stoker glömde bort den tanken. Tänk om det lilla stycket hade strukits. Hade vi då sluppit hela Twilight-geggan? Nä, tror inte det. Men ändå. Anledningen till att jag bryr mig så mycket om det är för att det inte överensstämmer med resten av boken överhuvudtaget. På alla andra sidor och i alla andra stycken är vampyrismen något fruktansvärt som måste bekämpas även om man måste döda sin älskade. Därför tycker jag att Jonathans svaga ögonblick är så intressant. Och konstigt, för det känns fel helt enkelt. Nåväl. Inget att göra åt.

Hur som helst. Dracula är ju dels en trendsättande vampyrhistoria (med facit i hand, så att säga) och dels ett kraftfullt viktorianskt kärleksdrama. Typ. Den är liksom tillräckligt realistisk för att vara cool. Men ändå tillräckligt flippad för att vara underhållande. Hm!

(Bilden föreställer Gary Oldman i filmen Dracula. Jag gillar honom och det är en helt okej film. Kanske skulle ta och se om den någon dag? Yeah.)

torsdag 22 april 2010

Vampire Girl vs. Frankenstein Girl (2009)

vampire-girl_592x299 Gah. En överdriven förkylning har kört ner mig i diket totalt de senaste dagarna, vilket har satt stopp på allt… Typ. Nåväl.

Senast sedda film: Vampire Girl vs. Frankenstein Girl, eller Kyûketsu Shôjo tai Shôjo Furanken som den heter på originalspråket.

Det är en jättekonstig film på flera sätt (japanska filmer av den här typen brukar inte direkt präglas av djup dramatik och fantastiska skådespelare) men hur mycket av det som beror på att jag inte har någon koll på japansk… kultur vet jag inte. Men en hel del, tror jag faktiskt. Hm.

Kort sagt handlar det om en utbytesstudent (“vampire girl”) som är förälskad i en kille (Mizushima, heter han). I Japan är det tradition att tjejer ger choklad till killar på Alla hjärtans dag för att säga typ “hej, jag gillar dig, fancy boy”. Så vampyrtjejen ger en bit choklad till Mizushima. Med blod i. Gissa vad som händer? (Ja, han börjar förvandlas till en vampyr).

Av titeln kan man ju räkna ut att “Vampire girl” kommer ställas mot “Frankenstein girl” i en bisarr catfight eller nåt, vilket är precis vad som händer. Anledningen till att de slåss är killen (Mizushima), som båda är sjukt förälskade i (sägs det). Inte så konstigt. Han är ju snygg ju.

Men hela karaktären “Frankenstein girl”… alltså. I mina västerländska ögon så är det väldigt flippat och väldigt… japanskt. Jättekonstigt. Men ändå rätt underhållande. Underhållade är filmens nyckelord, men man får aldrig ta den på för stort allvar för då blir man besviken.

(Åh… Blodet sprutar rätt friskt också.)

tisdag 13 april 2010

Coca-Cola Vanilla

IMG_3581-2 Med en överdimensionerad och jobbig GIF tänkte jag glädja världen med nyheten att man nu kan köpa Coca-Cola Vanilla även i en liten håla som Olofström. Yay.

I Sell the Dead (2008)

i-sell-the-dead-20090720050224180_640w Mina förhoppningar på I Sell the Dead hoppade upp så fort jag hörde titelmusiken; det lät nästan som något Danny Elfman skulle kunna ha skrivit.

Dominic Monaghan är ju gullig som få, även om jag har svårt att inte tänka på Sagan om Ringen när jag ser honom. Och Ron Perlman är ju alltid cool.

Annars var det här ingen vidare film. Många roliga (alternativt läskiga) scener, men de hängde inte ihop… typ. Hela historien kändes en aning konstruerad. Den hade fungerat alldeles utmärkt som en lite längre novell (eller kortfilm, vilket den också började som) men sättet som filmen var uppbyggd på innebar att man hela tiden satt och väntade på att det skulle dra igång. Vilket det aldrig gjorde.

Synd som sagt, men skiten är ju ändå ganska underhållande emellanåt. Inget jag kommer att se om kanske… Men ändå. Yeah. Blod och zombies och vampyrer och aliens liksom. Hur kan man inte älska sånt?

Gonatt.

fredag 9 april 2010

Interview with the Vampire

brad-pitt-as-louis Av alla vampyrfilmer jag kan välja att se så valde jag Interview with the Vampire. Varför? Brad Pitt. Visserligen i en av sina fulaste roller någonsin (långt hår och… ja… nä) men ändå; Brad Pitt. Och tyvärr Tom Cruise. Jag är inte riktigt förtjust i den där lilla vesslan. Hade varit fantastiskt om Johnny Depp hade tagit den rollen istället. Han blev visst tillfrågad.

Den här filmen är väl snarast att betrakta som en klassiker. Den är baserad på Anne Rices roman med samma namn – hon har även skrivit manuset. Jag har såklart läst boken och måste säga att jag faktiskt föredrar slutet i den. Även om slutet på filmen är väldigt “snyggt” och dramatiskt och kanske rent filmiskt ett bättre slut.

Både boken och filmen handlar om Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt, yeah) som äger ett plantage i södra USA i slutet av 1700-talet. En dag blir han överraskad, anfallen och nästan dödad av VAMPYREN Lestat de Lioncourt (vesslan Cruise). Men han blir inte dödad, nej utan låter sig istället omvandlas till vampyr. De två blir polare, typ, och sen händer en massa spännande saker.

Boken är bättre än filmen. Men filmen är faktiskt inte helt dum. Riktigt bra den också. Även om jag inte är helt förtjust i Rices vampyrer. För mänskliga på fel sätt och lite tråkiga. Lite för “goth” för mig. Eller nåt. Vafan.

Hejdå. Nu ska jag läsa Dracula och njuta av vårvädret eller inte.

Yeah. Olofström bibliotek. Yeah.

IMG_3493-1

Jag hoppade Rice trots allt. Istället blev det Stokers klassiker (yeah) som jag visserligen läst både en och två gånger. Men ändå. Den är ju bra och sånt.

Historikern av Elizabeth Kostova handlar också den om Dracula… Typ. Men jag vet inte riktigt. Men den ska visst vara bra, så den hade jag tänkt läsa. Yeah.

Jag har ju fått värsta vampyrabstinensen efter Twilight vilket var lite oväntat. Nåväl.

New Moon (2009)

MV5BMTMxMzgyMDE0OV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTkzMDE2Mg@@._V1._SX267_SY400_ Okej. New Moon. Uppföljaren till Twilight, right? Jag vet inte riktigt.

Det finns så oerhört mycket jag ogillar med hela Twilight-grejen. De flesta karaktärerna, de inte alltför subtilt dolda moraliska budskapen och inte minst de oerhört stora och plågsamma hålen som hela tiden dyker i handlingens logik. Usch.

Men samtidigt är jag oerhört förtjust i hela den vampyrmytologi som Meyer skapat (med undantag för de glittrande vampyrerna, vilket jag nämnt tidigare). Hela grejen med Volturi är väl kanske inte så originell, men ändå väldigt trevlig. Vampyrernas superkrafter är ofta väldigt fåniga, men ändå intressanta. Men mest fåniga.

Kanske gillar jag Twilight enbart för att jag gillar vampyrer. Precis som jag gillar zombies, varulvar och allt annat övernaturligt skräp man kan gräva fram. Jag tror på det mer än något annat. Och så är jag lite av en sucker för kärlekshistorier. Även om jag tycker att Twilight just på den punkten ibland är lite plågsamt melodramatisk och komplicerad. Ja.

Men filmen då? New Moon? Jodå, helt okej. Lite seg. Boken var bättre, såklart. Men sekvensen där Heidi kommer med mat till Volturi fick mig att skutta runt av glädje. Helt underbart! WIII!! Sånt vill jag se mer av. Eller ja… Se och se. Men ändå. Hihi.

Och till sist, återigen… Varför denna uppståndelse kring Robert Pattinson? Han är INTE snygg. På riktigt. Han ser ut som ett russin när han ler och när han inte ler ser han död. Nu spelar han ju faktiskt en vampyr i den här filmen så på den punkten kanske han är lite förlåten. Men ändå. RUSSIN!

Och förresten, Kristen Stewart, hon ser typ sammanbiten ut genom filmen. Hela tiden går hon omkring med och väser fram sina repliker mer eller mindre. Jättekonstigt faktiskt. (Se bilden för exempel. Och skyll inte på hennes tänder eller nåt. Det är inte det… Faktiskt. Det är nog hennes brist på entusiasm som ligger bakom det hela. Jag menar… tvingas kyssa Robert Pattinson? Herregud.)

torsdag 8 april 2010

Twilight… IGEN!?

Den här recensionen av Twilight är visserligen två år gammal…

Men den är så mycket roligare än något jag någonsin skulle kunna skriva, så… Tjena.

Man kan förövrigt se fler recensioner i samma stil HÄR! Yeah.

onsdag 7 april 2010

Vårförkylning?

Är jag förkyld eller är det en dödlig influensa? Jag är inte jättesjuk direkt, men det är ändå något som inte stämmer. Jag blir knäpp innan jag blir galen.

Gonatt.

Datorbedrägeri – Ett bättre förslag

DN publicerade idag en kort TT-notis om en kille som skulle lämna tillbaka en dator han hade köpt, men när butikspersonalen skulle kontrollera innehållet fann de bara sandpåsar. Killen påstår att han inte förstår vad som hänt vilket med största sannolikhet är en stor lögn.

Min personliga åsikt är att detta är en lite trög kille som inte förstått att personalen självklart kontrollerar att allt finns i datorn. Faktum är att det tyder på en sådan oerhörd dumhet att jag börjar formulera alternativa teorier i min lilla hjärna. Han kanske har blivit lurad av en annan kille som vill sätta dit den första killen? EH!?

Vi vet inte. Strunt samma. Vad som är intressant är hur man skulle bära sig åt för att lyckas med en sådan här sak. Jag kom på en liten tanke, som kanske skulle fungera. Kanske inte.

Ibland kan man ju komma defekta varor, till exempel datorer och mp3-spelare och liknande, på typ Tradera och Blocket. Oftast för ett mycket lägre pris än nypris. Min tanke är att man helt enkelt köper en sådan defekt vara (billigt, förhoppningsvis) och sedan går till butik och köper en exakt likadan. Sedan går man hem och byter ut dessa två och går tillbaka till butiken och lämnar tillbaka den defekta varan i den nya förpackningen.

Visst, det är inte en helt perfekt plan. Man kommer ju få betala för varan, men förhoppningsvis mindre än vad den hade kostat om man köpt den helt ärligt. Nu vet jag ju inte om detta skulle funka (beror på omständigheter, kanske, förstås) men det känns ändå som en smartare idé än att fylla förpackningen med sandpåsar.

Sand, liksom. Vafan.

tisdag 6 april 2010

Twilight (2008)

robert-pattinson-sex-drive-nc1 Hela Twilight hoppar mellan att vara helt fantastiskt vacker och rent fruktansvärt fånig. Till skillnad från boken som ligger och puttrar på gränsen utan att slå över till varken det ena eller andra. Tyvärr är filmen på det stora hela mer fånig än vacker, vilket är synd. För den hade faktiskt kunnat bli riktigt bra. Tror jag. Om den hade varit lite mindre Hollywood. Exempel?

Scenen där Bella googlar vampyrer i ett försök att bekräfta sina misstankar om att Edward är just en sådan är helt hemskt. Den är så fruktansvärt “in your face”… Man hade kunnat stryka den delen helt och hållet utan att folk skulle bli förvirrade. Visst de skulle kanske bli förvirrade i någon minut, innan nästa scen (där Edward “erkänner”) och den enstaka minuten är kanske en enstaka minut för mycket för den dödliga pöbeln. Höhö.

Scenen som kommer några minuter efter (i vilken Edward berättar om vem han är, vad han gör och hur han känner för Bella) är däremot smått fantastisk. Enligt mig. Välbalanserad och enkel, utan att bli alltför förklarande och sentimental. Lite lagom mörk, och lite lagom obekväm. Jättebra, rentav. Hade hela filmen varit i den klassen hade det varit en riktigt bra film. Nåväl.

(Sekvensen emellan de båda scenerna jag beskrev ovan är däremot inget annat än skrattretande och fruktansvärt fånig. Det är alltså när Edward springer upp för berget med Bella på ryggen. Och vampyrer springer snabbt. Och det är jättefult. Varför gjorde de honom inte bara jättesuddig som i resten av filmen? Vafan?)

Musiken däremot är helt underbar, för det mesta. Faktiskt. Öh… Var det något mer jag inte gillade? Ja. Stephenie Meyers cameo. Jätteful och fruktansvärt överdriven. Hon syns jättetydligt rakt framför kameran och de säger till och med hennes namn. Jättefult. Faktiskt.

Men ja. I sina bästa stunder är kanske filmen överlägsen boken, men de stunderna var få och sällsynta. På det stora hela var boken bättre än filmen, men boken var långt ifrån perfekt, om man säger så. Ska titta på New Moon också någon dag och se vad jag tycker om den. EHEH!

(Och Robert Pattinson är inte så snygg? Vafan.)

Triss 2

HA! Jag köpte en trisslott (varför? Därför).

Jag vann 25 kr. Helt klart inte värt det.

Gonatt.

måndag 5 april 2010

Twilight – Jaså?

Meyer jacket photo Twilight-serien är ungefär som Harry Potter-serien fast inte riktigt lika framgångsrik. De första Harry Potter-böckerna riktade sig kanske till lite yngre barn, men annars rör det sig om två bokserier med en drös övernaturliga element som riktar sig till läsglada och dagdrömmande ungdomar. Tror jag.

Jag kommer ihåg när det började surras om den där nya vampyrboken, men eftersom den beskrevs som en romantisk historia som mer eller mindre riktade sig till tonårstjejer konstaterade jag att det antagligen inte var något för mig. Kanske kunde jag kika lite i den senare. Typ nu.

Det har dröjt flera år, men nu har Andreas också läst Twilight-böckerna. Och han tyckte att det var spännande böcker. Precis som Harry Potter-böckerna är de lite “omoget” och “pratigt” skrivna, men det kompenseras av det faktum att Meyer faktiskt har en ganska “spännande” och “intressant” historia att berätta.

Och när jag klagar på språket är det inte för att jag vill verka bättre än alla andra, eller att jag (som någon har sagt någon gång) är avundsjuk på framgången. Nej. Jag tycker på allvar att sättet som Meyer skriver på är irriterande. Det är pratigt och repetitivt. Vanligtvis brukar det vara överdrivet användande av adverb i samband med anföringsverb som irriterar mig mest, men sådana är ganska ovanliga i Twilight-böckerna som tur är.

Det som irriterar mig mest är hur Bella hela tiden (i synnerhet i första boken) tjatar om hur fantastiskt snygg Edward och herre min skapare så perfekt han är. Och så hans sneda leende. Som nämns på ungefär varannan sida i första boken. Det blir lite bättre i de senare, men det är ändå ett återkommande störningsmoment i min läsning. Ett “snett leende” är precis den typen av klyscha som förespråkas av vissa författare då de skapar ett band eller whatever men som avskys av effektivetseftersträvande läsare som mig själv. Eller hur?

Nä, jag vet inte. Men hur som helst. När jag väl vant mig vid det klumpiga språkbruket så började jag irritera mig på karaktärerna. De är en aning platta. Tyvärr. Bella är en gnällig och envis tonårsflicka som vägrar lyssna på alla andra. Edward är en överbeskyddande gentleman som gärna lyssnar på andra men som också hela tiden verkar tycka att han är lite bättre än alla andra. Och Jacob är bara töntig, fånig, envis och tråkig. Jättejobbig är han. Usch.

Men alla karaktärerna är platta. De utvecklas inte och är alla väldigt extrema i sin personlighet. Nu är det ju så att karaktär i en bok måste vara lite extrema för att överhuvudtaget verka logiska, men när jag som läsare vid återkommande tillfällen irriterar mig på deras trångsynthet, envishet och fullständiga idioti – då blir det dåligt.

Men ändå. Till sist, så att säga. Jag gillar Twilight-böckerna. Jättemycket rentav. Det är en fantastiskt gullig (men klyschig och lite fånig) kärlekshistoria med en stor del övernaturlighet (vilket jag älskar) blandat med lite spännande intriger (lite töntiga ibland – men spännande!) och en härlig värld. Eller mytologi. Eller vad man nu ska kalla det. Jag har fortfarande inte riktigt kommit över det faktum att vampyrerna glittrar i solen (mest för att det känns som en onödig och överdrivet romantisk detalj) men annars är jag ganska helsåld på Meyers vampyrer. Faktiskt.

Så… Jag kommer läsa Twilight-böckerna igen. Men inte alltför snart och nästa gång blir det på engelska. Kanske gillar jag skiten bättre då. Kanske inte.

(Bilden föreställer Stephenie Meyer, såklart. Hm)

söndag 4 april 2010

Müsli och Twilight

Efter att ha avslutat Twilight-böckerna var det dags att bestämma vad nästa bok skulle bli. Eftersom Twilight-geggan var en ganska lättläst sådan, tyckte jag det var en bra idé att fortsätta på det lättlästa (och lättsmälta) spåret.

Paul Auster med andra ord. Höhö. Underbart.

Nu käkar jag lite kvällsmüsli och sen ska jag titta på Twilight. Om jag inte somnar. Nu.

Twilight och fiskar

Jaha. Jag har precis avslutat den sista Twilight-boken av Stephenie Meyer. Jaha.

Var den bra då? Ja. Eller. Ja. Jag återkommer med lite utförligare åsikter och tankar lite senare. Ska formulera lite frågeställningar för personligt bruk.

Hm. Det är lite lustigt sådär. Det är lite tråkigt att det inte finns fler böcker, faktiskt. Kanske ska titta på Twilight och New Moon idag. Kanske.

Nåväl. Efter avslutad läsning så väcktes en liten egen önskan om att skriva om vampyrer till liv. Igen.

Senast jag skrev en berättelse om en vampyr (för länge sedan) så handlade det om en ondskefull men aningen förvirrad äldre vampyrherre som skuttade runt och misslyckades med att döda människor.

Men jag vet inte. Ska skriva ner lite idéer. Men just nu orkar jag inte göra något.

Gonatt.

lördag 3 april 2010

Påskafton

Idag är det påskafton och solen skiner och friska vårvindar fläktar genom grannskapet. Jesus är död och begraven, men vi bryr oss inte.

Vi äter ägg. Jag tycker inte om ägg.

Alla är så skojiga och pratiga och jag orkar knappt stå på benen.
Förbannat vare livet.

Yeah.

torsdag 1 april 2010

Sockerskatt?

Idag läste jag en debattartikel i DN som lägger fram förslaget att man ska införa en skatt på godis och läsk. De pengarna kan man sedan använda till att sänka skatten på frukt och grönsaker.

Min första tanke: “Fantastiskt!”. Man ska äta nyttigt, ju. Godis och läsk är ju onyttigt och inte ens alltid särskilt gott. De feta barnen får väl svälta.

Sen insåg jag att det ju faktiskt skulle innebära att godis och läsk skulle bli dyrare för mig också. Och det känns ju lite onödigt. Jag ska fundera på saken.