Jag skriver om filmer jag ser, right? Ja. Men nu tänkte jag göra något lite värre än så. Jag tänkte jämföra en film med förlagan den är baserad på och försöka komma fram till vad jag tycker om skiten, och vilken version jag tycker bäst om. Yeah. Here we go.
Alan Moore skapade tillsammans med tecknaren David Lloyd en serieföljetong som publicerades mellan åren 1982 och 1989 (med ett rejält uppehåll mellan 1985 och 1988, då serien var nedlagd. Jobbigt att vänta många år på en avslutning, eh?). Hela serien finns sedan länge att köpa samlad i en enda bok. Vilket jag såklart gjort. Dels för att jag gillar Alan Moore (Watchmen, någon?) och för att jag gillade V for Vendetta första gången jag såg den.
Så vad tycker jag nu, när jag både läst serien och sett filmen? Ja, självklart tycker jag serien var bättre. Mycket bättre rentav. Av flera olika anledningar. För det första; filmen är oerhört “Hollywoodifierad” allt händer snabbt och allt förklaras på ett väldigt övertydligt sätt. Inte helt oförståeligt. Ska man göra en serieberättelse på nästan 300 sidor till en film på drygt 2 timmar måste vissa förändringar göras, helt klart. Men en del ändringar känns dåligt motiverade.
Kort sagt. Både filmen och serien handlar om V. En politisk aktivist i ett framtida, smått dystopiskt London, som anser att något behöver hända, och av olika anledningar ser sig själv som lämplig till att skapa denna förändring. Mystisk kille, med mask och grejer. I serien är det anarki V vill skapa. I filmen är han lite mesigare, bara en helt vanlig frihetskämpe, vilket gjorde Alan Moore (författaren, remember?) skitsur varpå han avsade sig alla royalties och liknande från filmen. Kul kille (jo, han är rätt kul faktiskt; typ skäggig hippie.)
Men på det stora hela följer filmen serien med vissa förändringar. Det finns två lite större förändringar som jag faktiskt måste säga att jag uppskattade. Den första är förändringen av karaktären Gordon Dietrich. I serien en halvkriminell figur som erbjuder kvinnliga huvudpersonen Evey husrum och sedemera blir romantiskt involverad med henne. I filmen är han en lite… trevligare kille. Han är en munter tv-personlighet på tv-bolaget som Evey jobbar på (ja, just det, i serien bestämmer hon sig i inledningen för att prostituera sig; hennes slavlön på fabriken räcker inte till). På det stora hela är han en mycket mer intressant karaktär än den Gordon vi möter i serien. Jag tyckte hela Gordon-avsnittet i serien kändes lite påtvingat och onaturligt och kunde inte sluta tänka på film-Gordon (som förstås spelas av min stora idol Stephen Fry, ehehe…). Han var en mycket trevligare kille, men som sagt, också mer intressant och… ja. Man kände mer för film-Gordon (mysig bögfarbror) än serie-Gordon (mustaschprytt pervo, Evey är ju bara 15!).
Ja, och så slutet. Slutet på filmen är enligt mig helt jävla fantastiskt. Underbart. Vackert. Känslosamt. Inspirerande. Whatever. Skitbra, i alla fall. Men slutet på serien är inte dåligt. Men det ger ändå inte samma episka känsla. Visserligen är det lite Hollywoodkänsla över det hela… Men. Nä. Det är bra. Bäst. Slutet i serien känns helt enkelt inte passande som en avslutning på en så pass intressant och engagerande historia, det blir mest “jaha, var det slut där… eller… ja, det var det visst”. Vilket jag tycker är lite tråkigt. Däremot hade filmslutet av flera olika anledningar inte riktigt funkat lika bra i serien. Så jag ska inte klaga. Bara njuta. En fantastisk serie (som har sina… mindre bra passager, kanske) och en helt okej film (som har en del fantastiska scener, speciellt slutet dårå, men på det stora hela ändå gör en lite besviken om man läst och älskat serien, kanske).
Ja, det var väl det hela, eller?
TJO!