Jag har väl alltid gillat film, egentligen. Men det var länge aldrig mer än någon annan, egentligen. Film var liksom underhållning, men inte mycket mer (jag försöker undvika att göra film till något annan än underhållning idag också, vilket funkar ibland).
Men sen fick jag för mig att läsa filmkunskap på gymnasiet. Det var i mina ögon mest en enkel utväg, liksom. Ett bra (och roligt) sätt att få ihop hur många poäng den nu var på. Sitta och titta på film varje fredagseftermiddag liksom – det är inte helt fel.
Nu fick vi väl skriva nåt prov och någon längre inlämningsuppgift också, men det var egentligen bara kul. Det var inga svåra uppgifter, utan mest en fråga om att ha hängt med lite på lektionerna och läst lite i boken. Skoj, lättsamt, lite hjärngymnastik. Som att lösa typ ett barnkorsord i nån tidning, för att fördriva tiden.
Men det satte även lite fart på mitt filmintresse. Jag började intressera mig mer för hantverket så att säga, och de berättarmetoder som filmmediet kunde erbjuda. Berättarteknik tycker jag är ett sånt där skojigt ämne att fundera över. Vad man kan använda för metoder för att berätta något liksom – SKOJ!
Så efter gymnasiet var det dags att plugga filmvetenskap (till skillnad från filmkunskap). TJO! Och det var kul, de två första delkurserna var kul. Först en orienterande kurs med lite grundläggande historik och berättarteknik och sånt skit. Skoj och intressant. Sen var det lite filmhistoria. Inte fullt lika roligt, men jag lyckades intressera mig tillräckligt för franska nya vågen för att till och med sluttentan skulle vara helt genomlidlig, nästan rolig.
Och nu läser jag europeisk film. Och det är skittråkigt. Allt ska analyseras och det ska appliceras luddiga begrepp på någon jävla symbolism som någon jävla nisse har suttit och försökt definiera. Det är bara akademiskt och jobbigt. Inte kul överhuvudtaget. Jag har visserligen sett några bra filmer under kursens gång, men ändå.
Det är nästan så att jag tröttnat på skiten. Jag är inte intresserad av filmen som “konstform”. Jag tycker inte om folk som kallar film, eller musik, eller litteratur, eller whatever för “konst”. Ofta när någon kallar en film för ett “fantastiskt konstverk” så är det för att det är konstigt. De har nog blandat ihop det där med konst och konstigt. Det är inte samma sak.
Och jag är inte sån att jag “inte fattar” konst. Konst är okej, när det är okej. Men när något är konst för sakens skull så blir det bara konstigt. Som när någon pissar på en buske och kallar det för konst. Nä, det är bara konstigt ska ni veta.
När jag kallar en film (eller något annat) för ett fantastiskt konstverk så är det lite annorlunda. En film som skiljer sig från andra filmer genom sitt berättande, budskap, mise-en-scene eller whatever, på ett positivt sätt. Då kan det vara ett fantastiskt konstverk. Alla filmer är väl konstverk, egentligen. “Filmkonst”, det är ju en konst att göra film. Men det behöver ju inte betyda att skiten blir bra.
Äh. Det här blir bara långt och tråkigt och jag orkar inte försöka förklara vad det är jag menar. Fattar någon, så gör de det, och bra för dem i så fall.
Det jag ville komma till att jag är trött på att se film som ett akademiskt ämne. Jag vill komma åt hantverket. Därför tänker jag läsa Film- och tvproduktion på Högskolan i Dalarna och leka med dyra kameror och grejor.
Men först ska jag läsa klart min grundkurs i filmvetenskap. Fyfan.